Smedje-Bak

Nicke klyver ved med avskroten.
Nicke klyver ved med avskroten.
Karin kavlar.
Karin kavlar.
BBettan och jag gräddar.
BBettan och jag gräddar.
Mer ved läggs under hällen.
Mer ved läggs under hällen.
Mickes tur att ta till kaveln.
Mickes tur att ta till kaveln.
Raska steg tii hällarna.
Raska steg tii hällarna.
Tyvärr var några sjuka .Men vi andra  hade kul.
Tyvärr var några sjuka .Men vi andra hade kul.
Gudommligt gott! Vad duktiga vi är!
Bettans Jansson tog oxå fort slut.
Gudommligt gott! Vad duktiga vi är! Bettans Jansson tog oxå fort slut.
Nicke! Mer ved!
Nicke! Mer ved!
Marie smakar av vinet.
Omdömme: Helt ok.
Marie smakar av vinet. Omdömme: Helt ok.
Två hällar är igång samtidigt.
Två hällar är igång samtidigt.

Pågrund av Corona har vi tyvärr inte kunnat genomföra denna tradition på två år men i normala fall brukar vi:

Helgen innan jul varje år ordnar Nicke och jag tunnbrödsbakning i smedjan.

Grannar och vänner är välkomna. Men max 10 stycken,annars får man stå å baka hela natten. Det är först till kvarn.... 

Vi har smitt två bakhällar som ställs över formarna i ässjan och sen eldas det av bara den under. (går att köpa av oss)

Alla tar med sig en deg , kavel ,vin och något ätbart utöver de första nygräddade tunnbröd som självklart äts direkt. Mellan 50-150 tunnbröd per familj brukar det bli. Underbart att ha till julbordet! Dessutom har vi en väldans kul kväll.

En tradition som kanske du ska börja med oxå?

Har man ingen smedja går det bra att göra det över en annan form av eld eller i en stekpanna på spisen.

Här kommer receptet:



                             Bohuslänskt Tunnbröd  (ca 50 st)

1 L    Mjölk             
50 g    Smält smör              Blanda mjölk och smör  ( 37 grader)
50 g    Jäst                           Sen i med jäst, blanda.
2 L     Rågsikt                     Blanda i sirapen och brödkryddor.
1/2 L  Vetemjöl                  Rör ihop resten.
2 tsk  Hjorthornsalt
Sirap och brödkryddor efter bihag

                           LYCKA TILL !



Kommentarer

Nethan Wikström

20.11.2019 19:04

Vilken UNDERBART fin tradition (o hemsida) ni har <3
Undra om degen till tunnbröden ska jäsa ngt innan utbak o gräddning?
Vill testa att göra dem på spisen.

Guðmundur Örn, Ísland

18.05.2012 02:00

Verry nice work, nice homepage.

Senaste kommentaren

10.11 | 06:28

Tack för en fantastiskt rolig och intressant ”Prova på smide” kväll. Rekommenderar det varmt till alla som vill prova på detta. Tack Therese och Niclas för ert fina varma mottagande

07.11 | 13:40

Hej Johanna. Vad roligt att du tycker om vårt notställ. Vi kan rita ett personligt just till dig om så önskas.
Mvh Therese

07.11 | 13:39

Hej Lina
De kostar 3500:- styck.
Mvh Therese

07.11 | 13:34

Älskade vän, du å familjen är alltid välkomna. Kram

Dela den här sidan