Pågrund av Corona har vi tyvärr inte kunnat genomföra denna tradition på två år men i normala fall brukar vi:
Helgen innan jul varje år ordnar Nicke och jag tunnbrödsbakning i smedjan.
Grannar och vänner är välkomna. Men max 10 stycken,annars får man stå å baka hela natten. Det är först till kvarn....
Vi har smitt två bakhällar som ställs över formarna i ässjan och sen eldas det av bara den under. (går att köpa av oss)
Alla tar med sig en deg , kavel ,vin och något ätbart utöver de första nygräddade tunnbröd som självklart äts direkt. Mellan 50-150 tunnbröd per familj brukar det bli. Underbart att ha till julbordet! Dessutom har vi en väldans kul kväll.
En tradition som kanske du ska börja med oxå?
Har man ingen smedja går det bra att göra det över en annan form av eld eller i en stekpanna på spisen.
Här kommer receptet:
Bohuslänskt Tunnbröd (ca 50 st)
1 L Mjölk
50 g Smält smör
Blanda mjölk och smör ( 37 grader)
50 g Jäst
Sen i med jäst, blanda.
2 L Rågsikt Blanda i sirapen och brödkryddor.
1/2 L Vetemjöl Rör
ihop resten.
2 tsk Hjorthornsalt
Sirap och brödkryddor efter bihag
LYCKA TILL !
Nethan Wikström
20.11.2019 19:04
Vilken UNDERBART fin tradition (o hemsida) ni har <3
Undra om degen till tunnbröden ska jäsa ngt innan utbak o gräddning?
Vill testa att göra dem på spisen.
Guðmundur Örn, Ísland
18.05.2012 02:00
Verry nice work, nice homepage.
Senaste kommentaren
10.11 | 06:28
Tack för en fantastiskt rolig och intressant ”Prova på smide” kväll. Rekommenderar det varmt till alla som vill prova på detta. Tack Therese och Niclas för ert fina varma mottagande
07.11 | 13:40
Hej Johanna. Vad roligt att du tycker om vårt notställ. Vi kan rita ett personligt just till dig om så önskas.
Mvh Therese
07.11 | 13:39
Hej Lina
De kostar 3500:- styck.
Mvh Therese
07.11 | 13:34
Älskade vän, du å familjen är alltid välkomna. Kram
Dela den här sidan