I en smedja kan man göra så mycket mera än att bara stå vid städet å jobba .

En rolig tradition vi ordnar helgen innan jul varje år är tunnbrödsbakning.

Grannar och vänner är välkomna. Men max 10 stycken,annars får man stå å baka hela natten. Det är först till kvarn.... 

Vi har smitt två bakhällar som ställs över formarna i ässjan och sen eldas det av bara den under. (går att köpa av oss)

Alla tar med sig en deg , kavel ,vin och något ätbart utöver de första nygräddade tunnbröd som självklart äts direkt. Mellan 50-150 tunnbröd per familj brukar det bli. Underbart att ha till julbordet! Dessutom har vi en väldans kul kväll.

En tradition som kanske du ska börja med oxå?

Har man ingen smedja går det bra att göra det över en annan form av eld eller i en stekpanna på spisen.

Här kommer receptet:

Nicke klyver ved med avskroten.
Nicke klyver ved med avskroten.
Karin kavlar.
Karin kavlar.
BBettan och jag gräddar.
BBettan och jag gräddar.
Mer ved läggs under hällen.
Mer ved läggs under hällen.
Mickes tur att ta till kaveln.
Mickes tur att ta till kaveln.
Raska steg tii hällarna.
Raska steg tii hällarna.
Tyvärr var några sjuka .Men vi andra  hade kul.
Tyvärr var några sjuka .Men vi andra hade kul.
Gudommligt gott! Vad duktiga vi är!
Bettans Jansson tog oxå fort slut.
Gudommligt gott! Vad duktiga vi är! Bettans Jansson tog oxå fort slut.
Nicke! Mer ved!
Nicke! Mer ved!
Marie smakar av vinet.
Omdömme: Helt ok.
Marie smakar av vinet. Omdömme: Helt ok.
Två hällar är igång samtidigt.
Två hällar är igång samtidigt.



                             Bohuslänskt Tunnbröd  (ca 50 st)

1 L    Mjölk             
50 g    Smält smör              Blanda mjölk och smör  ( 37 grader)
50 g    Jäst                           Sen i med jäst, blanda.
2 L     Rågsikt                     Blanda i sirapen och brödkryddor.
1/2 L  Vetemjöl                  Rör ihop resten.
2 tsk  Hjorthornsalt
Sirap och brödkryddor efter bihag


Måste inte jäsa så länge, men innan alla är redo för att baka har det där med jäsning i regel löst sig .

                           LYCKA TILL !



Nethan Wikström

Vilken UNDERBART fin tradition (o hemsida) ni har <3
Undra om degen till tunnbröden ska jäsa ngt innan utbak o gräddning?
Vill testa att göra dem på spisen.

Guðmundur Örn, Ísland

Verry nice work, nice homepage.

Smedje-Bak

Dela den här sidan